Hoe kies je het juiste bestandsformaat?
Er zijn veel verschillende bestandsformaten (PNG, JPG, EPS etc) waar je uit kan kiezen maar wanneer kies je nou de juiste?
(Joint Photographic Experts Group)
Een JPG of JPEG bestand is een rasterafbeelding en bestaat uit een vast aantal pixels. Hierdoor is het bestand niet goed schaalbaar; wanneer de afbeelding wordt uitgerekt worden de afzonderlijke pixels opgerekt en dit maakt het bestand onscherp. Omdat een JPG een gecomprimeerd bestand is neemt het wel veel minder ruimte in beslag. Ideaal dus voor het versturen via email of gebruik op sociale media.
(Portable network graphics)
Het grote voordeel van de PNG is dat je dit bestand kunt gebruiken met een transparante achtergrond. Verder is de PNG compressieloos. Hierdoor kun je het bestand makkelijker vergroten dan een JPG bestand zonder dat de scherpte verloren gaat. Grote nadeel van dit type bestand is dat het veel groter is dan bv een JPG bestand.
(Encapsulated PostScript)
Een EPS is een bestand opgebouwd uit vectoren of lijnen. Je kunt een EPS onbeperkt vergroten en verkleinen zonder dat de kwaliteit van de afbeelding minder wordt. Om een bestand op hoge kwaliteit te kunnen printen is een EPS bestand dus onmisbaar! Logo’s worden bijvoorbeeld altijd in EPS formaat vervaardigd.
(Graphics Interchange Fromat)
Een GIF bestand heeft een lage resolutie en wordt eigenlijk het meest gebruikt voor bewegende beelden. Vooral op sociale media zijn de GIF bestanden erg populair. Het aantal kleuren in een GIF is enorm beperkt om zo de omvang te verkleinen. Voor een stilstaand beeld is het gebruik van een GIF bestand dus zeker niet aan te raden! Ook te gebruiken voor online advertising: bewegende banners zijn vrijwel altijd gif!
(Photoshop Document)
PSD bestanden worden gemaakt in Adobe Photoshop. Voor het bewerken van foto’s is de PSD erg goed bruikbaar. Een PSD is namelijk samengesteld uit lagen en elke laag kan afzonderlijk worden aangepast, ook nadat je het bestand hebt opgeslagen. Nadeel is dat het bestand alleen in Adobe programma’s is te openen dus als je klaar bent met de foto kun je hem beter anders opslaan.